Південноморавський край: найцікавіші пам'ятки

Поки я мандрувала навколо нового дому, в голові вимальовувалась серія публікацій про цей регіон. Може стане комусь в пригоді, а когось надихне на подорож в цьому напрямку. Та і для себе самої - люблю впорядковувати інформацію :)

Чехія не обмежується Прагою, Карловими Варами і Кутною горою. Кожен регіон має що запропонувати уважному мандрівнику. Чим цікавий Південноморавський край?


Моравський карст (Moravský kras)

Це найбільший карстовий масив Чехії - він налічує понад 1100 печер, з яких для відвідувачів доступні лише 5. Кожна з них по-своєму унікальна, тож при можливості раджу відвідати всі, хоч на це може знадобитись декілька днів. Якщо ж треба вибрати тільки одну - візьміть найповнішу екскурсію по Пункевним печерам! Влітку краще бронювати квитки заздалегідь, по телефону або імейлу. Вартість від 90 до 170 крон, фото- та відеозйомка сплачується окремо. Всі екскурсії проходять чеською мовою, в касі біля входу можна попросити іншомовні текстові роздруківки.

Хитрощі:
- Якщо ви не студент, але достатньо молодо виглядаєте, спробуйте взяти студентський квиток (прокатило в двох печерах і на канатній дорозі, мені було 29 років).
- Якщо попадеться добрий гід, можете фотографувати і на дзеркалку, безкоштовно і відкрито, головне без спалаху (прокатило в Пункевних печерах). Якщо гід суворий, можете фоткати на мобілку або мильничку (без спалаху і звуку!), ховаючись за спинами інших, або коли гід відвертається (прокатило в трьох печерах).
- Якщо ви приїдете вранці і не в сезон, можете опинитись єдиними відвідувачами і отримати персональну екскурсію. У нас так сталось двічі, було веселіше, ніж товктись у натовпі :) І можна поспілкуватись з гідами.

Крім печер, на території заповідника дуже гарна природа - скельні утворення, урочища, ліси та річки. Також між деревами причаїлись руїни замків (Блансек, Голштейн) та вапнякових печей.
Сайт Моравського карсту
***


Палава (Pálava)

Це і біосферний заповідник, де збереглись рідкісні види тварин та рослин (частина заповідника Нижня Морава, що входить до ЮНЕСКО), і залиті сонцем виноградники, і Павловські гори. Вони стрімко підносяться над рівниною, і в ясну погоду їх силует можна побачити з Брна. На цих пагорбах збереглись руїни замків Дєвічкі та Сіротчі градек, також є цікаві скелі, де тренуються альпіністи. З вершин відкриваються запаморочливі види - на водосховище, навколишні села, поля і виноградники, сусідню Австрію з вітряками. Під горою Святий пагорб розташований Мікулов - дуже приємне, фотогенічне і цікаве місто! З великим замком-палацом, де можна довго (і безкоштовно) гуляти по внутрішнім дворикам, великому доглянутому парку і трояндовому саду. А на центральній площі є тур-інфоцентр з сувенірами і великим вибором листівок.
На вихідних чехи люблять гуляти по Палаві, їдуть туди цілими родинами, навіть везуть інвалідів у візках. Вони не влаштовують там пікніки, не слухають музичку і не бухають (і тим більше не смітять). Просто ходять. Уявляєте? :)
***


Подиї (Podyjí)

Долина річки Диє цікава не лише своєю природою, а й історичною спадщиною - від Знойма до Вранова, по обидва береги, розташовані мальовничі замки різного рівня збереженості.

Зноймо (Znojmo) - друге найбільше місто краю і історичний центр Південно-Західної Морави. Тут чудово збережене Старе місто з готичними храмами, міськими мурами, площами, ратушею і підземними лабіринтами.

Вранов над Диї (Vranov nad Dyjí) - містечко з вражаючим замком на скелястому березі річки. Тут затишно і дуже гарно. Є декілька готелів в приватних будинках і старих віллах.
Замок відкритий з квітня по жовтень (крім понеділків, а в квітні і жовтні тільки по вихідним і святам), вхід на територію безкоштовний, огляд палацових інтер'єрів 130 крон.

Бітов (Bítov) - великий замок над річкою, оточений лісом. З кожного ракурсу він різний - з входу наче фортеця, з мосту наче палац, а з внутрішнього двору як міська площа з каплицею і фонтаном.
Відкритий з квітня по жовтень (крім понеділків, а в квітні і жовтні тільки по вихідним і святам), вхід 70-120 крон (в деякі свята - безкоштовно).

Цорнштейн (Cornštejn) - зруйнований замок на іншому березі від Бітова. Він пройшов часткову реставрацію і виглядає доглянутим, збудовані дерев'яні місточки і галереї на стінах. Навіть ці руїни величні, а яким же замок був колись...
Відкритий з червня по вересень кожен день, вхід 50 крон.
***


Ледніце-Валтіце (Lednicko-valtický areál)

Один з найбільших в Європі рукотворних ландшафтів, з палацами і парками, що простягаються на багато кілометрів. Тут сподобається любителям пафосу і розкоші, а також поціновувачам пам'яток ЮНЕСКО. Будівництво цього грандіозного проекту родини Ліхтенштейн почалося у 17 столітті і тривало протягом усього 18-го століття. Для роботи над парками були запрошені спеціалісти з Англії та інших європейських країн.
Сайт комплексу
***


Окрім вже згаданих замків, які найкраще відвідувати в контексті історичних/природних заповідників, є ще кілька, про які я не можу не сказати:

Пернштейн (Pernštejn) - могутній готичний замок, добре збережений. Розташований серед мальовничих пагорбів і лісів. Екскурсія дуже цікава, хоч і дорога.
Відкритий з квітня по жовтень (крім понеділків, а в квітні і жовтні тільки по вихідним і святам); екскурсія 120-180 крон, вхід на подвір'я і деякі приміщення без екскурсії 40 крон.

Босковіце (Boskovice) - величні руїни замку над однойменним містечком, з його стін відкриваються чудові краєвиди.
Відкритий з квітня по жовтень (крім понеділків, а в квітні і жовтні тільки по вихідним і святам); вхід (без екскурсії) 40 крон.

***
Залишилось написати ще про Брно - центр Південноморавського краю і друге найбільше місто Чехії, але це тема для окремої публікації.

***
Сподіваюсь, ви вже зацікавились ;)


0 коментарі: