Бойніце (Bojnice)

Щоб урізноманітнити наш тур по зруйнованим фортецям, ми вирушили до Бойніце - там зберігся замок, що був перебудований на палац. Нині це дуже популярна пам'ятка Словаччини, що не знає спочинку від туристів і відкрита цілий рік. Це відображається і на ціні за вхід: 8 євро + 2 за фотоапарат. Я розумію, що це пафос історія і все таке, але віддавати стільки за палацові інтер'єри з однаковими стільцями і комодами?.. Може колись, як розбагатіємо, підемо на екскурсію бойніцким замком. А цього разу ми обмежились прогулянкою по його парку.

Замок вражає поєднанням монументальності і витонченості - він величезний, і при цьому якийсь казковий. Такі види більш звичні на календарях, заставках, або в мультиках про принцес. І ось цей замок переді мною - справжній, з каменю, освітлений сонцем... Це вже не календар, це транслюють в 3Д! :)


Парк навколо замку - популярне місце для прогулянок місцевих, люди приходять сюди цілими родинами, тащать своїх верещащих дітей... Коротше, я трохи пожалкувала, що зараз не тихий світанок або мряка. Але вихід є! В прямому сенсі вихід, стежка з парку до лісу, де на одній з просторих галявин з видом на замок ми і вмостились пити чай з термоса. Тепер можна розслабитись і насолоджуватись красою! Сонце хилиться до обрію і пестить башти м'якими променями. Доноситься запах диму і можна подумати, що осінь. Але пташки співають на всі голоси, і набухають бруньки на кінчиках гілок. Все ж таки, це чудовий весняний вечір!


1 коментар: