Щирець


Буває так, що мандрую по всій країні, можу на день поїхати за сотні кілометрів, а близькі і легкодоступні пам'ятки залишаються незвіданими - це ж так близько, можна поїхати в будь-який час! А цей будь-який час ніяк не настане. Згодом ці місця стають легендами - такі реалістичні, а потрапити туди неможливо :) Вчора ми з Ксюшею матеріалізували одну таку легенду - Щирець!



Цілком реальна маршрутка привезла нас прямо в центр Щирця, з численними магазинами і нещасними вуличними котами. Звідси три дороги - до трьох пам'яток містечка. Спершу до костелу Св. Станіслава. Його пропорційний силует покреслений мереживом безлистих гілок і лініями дротів. Високо розташовані вікна свідчать про оборонне призначення храму, а бійниці, на жаль, замурували.


Друга дорога веде повз залізницю і річку на колишню замкову гору - там тепер живе Церква Рiздва Богородицi. Вона теж оборонна, і це очевидно - церкву оточує кам'яний мур з баштою-капличкою, а дзвіниця з контрфорсами більш схожа на в'їзну вежу. Тут затишно, гарні краєвиди, поруч тихий цвинтар - не дивно, що ця пам'ятка Щирця мені сподобалась найбільше :)


На останок відвідаємо третій старовинний храм Щирця - церкву Пресвятої Трiйцi, що розташувалась між дорогою і житловими будинками. В порівнянні з першими двома пам'ятками вона здається звичайною, хоч і є їхньою ровесницею. Біля церковної огорожі є маленький цвинтар Другої світової, охороняє його зелений солдат з автоматом, насторожений, наче готується відстрілювати повсталих з могил зомбі.



Час ще залишався, та сіре небо насупилось і вітер погнав нас на маршрутку додому. Сподіваюсь, до містичного Комарно ми ще виберемось, бо матеріалізувати Щирець мені сподобалось! :)

7 коментарів:

  1. вже з фото видно, що місцинка справді цікава і затишна! а опис лише додає бажання там побувати!;)

    ВідповістиВидалити
  2. якісь сюрреалістичні фотографії вийшли..

    ВідповістиВидалити
  3. Фотки - всі, крім останньої - це HDRi. Як на мене, до хмарної погоди якраз личить. Щоправда, я не дуже старалась, бо поспішала опублікувати допис :)

    ВідповістиВидалити
  4. Надзвичайно гарна третя світлина з Церквою Різдва Богородиці. А саме ті сходи... Не знаю, звідки, але маю величезну слабкість до сходів. А коли ще з обох боків таке золоте листя... Очей не відірвати. Хочеться туди перенестись і там залишитися.

    ВідповістиВидалити
  5. Дуже гарні фото, хоча спочатку я подумала, що таке гарне небо через полярізаційний фільтр, а не HDR.

    ВідповістиВидалити