Грушов і Левіце (Hrušov, Levice)

Другий день підряд, всупереч прогнозу, світило сонце. На ранковому автобусі ми поїхали до ще одного зруйнованого замку. Він розташований на пагорбі в лісі, однаково далеко від двох сіл. Але словаки все продумали - на початку стежки, що веде до замку, є зупинка.

Холодне повітря бадьорить пригріті в автобусі тільця, і ми поспішаємо вгору крізь тихий ліс. Низьке грудневе сонце ще не дістало променями до землі і не розтопило білий наліт паморозі на опалому листі. Між дерев на горі визирнули старі мури - а ми вже знову зігрілись, доки до них дійшли. Галявина навколо замку залита сонцем, під соснами біля інформаційних табличок стоять дерев'яні лавки - ідеальна нагода перепочити за чашкою запашного чаю!

Замок Грушов сильно поруйнований, але видно сліди реставрації і частина стін досі стоїть в іржавих будівельних лісах. По дощечкам можна зайти в середину і навіть піднятись на другий поверх башти. Краєвиди навколо - пагорби і ліс, розбавлений галявинами-пасовищами, зелені сосни і безлисті дерева, простір і сонце. Краса!

На одну з цих галявин ми потім пішли по лісовій стежці, я сподівалась, що звідти буде видно замок, але проти сонця він виглядав темним силуетом, не сильно виділяючись серед дерев. Зате сама прогулянка вийшла дуже приємною.

Так ми дійшли до села Скіцов, звідки їздить автобус. Часу до вечора було ще достатньо і, звірившись з розкладами, ми вирішили заїхати до містечка Левіце, яке я залишала як опціональний варіант.
Ще не доїхавши до автостанції, ми побачили великий замок і попросили водія зупинити поближче до нього. Цивілізація оточила замок будинками і дорогами, залишивши з однієї сторони зарослий парк. Мій чоловік дивувався - такий великий замок, і я його відклала на запасний варіант "якщо буде час"! -Так він же не на горі... :)

Але й правда, замок виявився цікавішим, ніж я очікувала. Навіть серед міста він зберігає свою атмосферу середньовічних руїн. На просторому і доглянутому внутрішньому подвір'ї крім нас нікого не було. Я знімала панорами з кожного ракурсу. Небо тим часом затягнулось хмарами, різнокольоровими в світлі вечірнього сонця, і стало ще гарніше.

День склався найкращим чином, до автобуса ще залишався час, і ми закріпили приємні враження обідом в місцевому кафе і чаєм з тістечками на десерт.


0 коментарі: