Приозерне

Частково маршрутками, частково автостопом ми таки сюди дістались. Мета поїздки - занедбаний палац - ховається біля дороги, в занедбаному парку. Спочатку йдемо досліджувати колишню в'їзну браму - можна зайти до її приміщень і піднятись на другий поверх, якщо не страшно стрибати через відсутні сходинки ;) Винагородою буде вид на палац з вікна маленької пустої кімнати. Цікаво, для чого вона слугувала...
Впритул до брами підступають сільські обійстя, звідки на туристів затято гавкають песики.


Ну, тут ми все подивились, час оглянути сам палац. З парадної сторони його важко фотографувати через хащі. З чагарів визирають кам'яні скелети скамійок - мабуть, колись тут був гарний "презентабельний" парк з клумбами і охайно підстриженими кущами...
Варто обійти палац з іншого боку, щоб потрапити на заквітчану галявину, де нарешті з'явиться можливість зробити гарні фотографії. Тут значно просторіше і світліше, сподіваюсь, хащі сюди не скоро доберуться!


Палац ми обійшли з усіх сторін. Цікаво, а як він виглядає з середини?.. Щоб не залишати це питання риторичним, пробираємось до підвального приміщення через одне з розбитих вікон і опиняємось в довгому темному коридорі з кімнатами по обидві сторони. В одній з них ми зустріли власника маєтку - графа-вампіра. Сполоханий таким нахабним вторгненням, він перетворився на кажана і літав під стелею. Облишивши графа, ми поспішили далі - по сходам на перший поверх... Не вдаючись до подробиць, скажу, що за кілька годин ми дослідили палац від підвалу до горища, завітали в усі його приміщення - від парадного холу до круглої вежі; в одній кімнаті більшу частину стіни займали вікна від підлоги до стелі, в іншій вони були заколочені дверними створками, а в деяких кімнатах від стелі-підлоги залишились тільки балки перекриттів. Блукати по цим лабіринтам покинутої розкоші було так цікаво, як не буває в доглянутих музеях із заскленими дорогоцінними артефактами.
Ми настільки захопились, що спізнились на маршрутку до Львова, і 4 км до траси довелося долати пішки, а потім знову автостопити. Але це було того варте, залишились яскраві враження і бажання приїхати в гості до графа-вампіра знову ;)

6 коментарів:

  1. щоразу дивуюся твоєму вмінні винайти щось таке цікавське просто під носом..

    глянула на ту фотографії зсередини з великими вікнами і відразу уявила як розкішно тут було колись, чи могло б бути. Уявився гарний літній день, відкриті навстіж вікна, і маленькі дівчатка в таких нарядних сукенках з рюшами і бантами...

    а поки - стоїть палац і помирає потрошки. :(

    ВідповістиВидалити
  2. Так, уява розігрується в тому палаці, переносить до безтурботних часів, прибираючи ознаки руйнації. Можна відчути себе привидом, що блукає серед буденного життя графської родини...
    Шкода, звісно, що ніхто не піклується про пам'ятку. Раджу відвідати, доки є можливість!

    ВідповістиВидалити
  3. Казково! Були ж часи... Люди були величнішої душі, і все таке було, навіть будинки-палаци величними будувалися. Гарно.
    А тепер...

    ВідповістиВидалити
  4. Ех ще одна перлина чудового минулого. І як годиться про неї забули всі хто має можливість її зберегти. Вже знаю куди подамся у вільний час так як чув але негідник ще не був і не бачив. Дякую за приємні миті в які потрапив хоч на пару хвилин.

    ВідповістиВидалити
  5. Дякую за коментарі!

    Верблена, хто зна, можливо років через 200 молодь буде досліджувати особняки нинішніх олігархів і захоплюватись вишуканим євроремонтом? ;)

    Юрко Блогер, там варто побувати, може якраз взимку, коли хащі не так затулятимуть палац і браму

    ВідповістиВидалити
  6. ось на цьому сайті дуже багато про сам палац й його тяжку долю...
    УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИЙ ФОНД ПСАРИ
    http://www.psary.org

    ВідповістиВидалити