Вишнівець


Найвідоміша пам'ятка Вишнівця - палац-замок князів Вишнівецьких. Він великий, відремонтований, але занадто офіційний і скучний - тут відчуваєш себе відвідувачем, а не дослідником. Під музей виділено кілька кімнат, деякі з них присвячені справжнім патріотам України з канадської діаспори :). На балконі палацу знімався відеокліп - нарядна дівчина театрально розводила руками під патріотичну пісеньку.



Від всього цього пафосу, як і від спеки, можна було сховатись у великому тінистому парку. До речі, якщо пройти крізь цей парк і ще трохи поміж хаток, можна вийти до цвинтаря XV-XVIII ст. Це така галявина, на якій де-не-де з некошеної трави визирають кам'яні хрести зі стесаними від часу кутами, а на деяких ще помітні старослов'янські написи.



З цвинтаря видно водосховище Горині, а на іншому березі причаїлись мальовничі руїни костелу св. Станіслава. Дах частково обвалився, інтер'єри заросли бур'янами, на дзвіниці стоїть безголова скульптура... Ось тут вже є що подосліджувати! Десь збереглись залишки розписів, в товщі стіни є сходи, на віконці залишився прутик решітки - стільки цікавого без жодних музеїв! :-)


Ще ми познайомились з кізонькою, що паслась на подвір'ї костелу :). Серед квітів на фоні руїн вона виглядала дуже фотогенічною моделлю!

0 коментарі: