Хирів в контексті нової подорожі


Лише в дорозі, визираючи з вікна маршрутки, я зрозуміла, як мені не вистачало подорожей останнім часом! Причому не відпочинку, а саме активних подорожей - біготні по пам'яткам, постійної зміни краєвидів, несподіваних пригод, насичених вражень та фізичної втоми від всього цього. Я насолоджувалась зеленими горизонтами, свіжим повітрям, малою кількістю людей і віддаленістю від великих міст. Свобода і осінь!


Базовим пунктом цієї подорожі став Хирів - завдяки своєму стратегічному розташуванню в краї старовинних храмів та Карпатських передгір'їв, і завдяки наявності мотелю :-)

З архітектури теж є на що подивитись:
Єзуїтська колегія XIX ст. вражає своїми розмірами... і запустінням. Схоже, що з усього величезного комплексу діючим залишився лише костел, а корпуси колегії, що за свою історію побували і гімназією, і казармами, і шпиталем, зараз нудьгують від самотності і непотрібності. Цікаво, чи нададуть колегії нового життя, чи буде й далі вона руйнуватись, як сотні інших пам'яток України?..

В містечку є ще ратуша і костел, сірі й не дуже цікаві. І давній цвинтар на околиці Хирова, що може зацікавити старою капличкою, кам'яними статуями і склепами - іноді розбитими, а з одного взагалі визирає череп. Старенький дідусь, якого зустріли на цвинтарі, пояснив, що вандали робили це заради золотих зубів покійників. Мене вразило, на що здатні люди заради грошей...


А щоб закінчити на оптимістичній ноті, розкажу ще про жовтий дерев'яний вагончик, який можна сміливо відносити до пам'яток. Він займає окрему колію біля переїзду, сумним поглядом проводжаючи електрички Самбір-Нижанковичі. Бо, якщо придивитись, стає зрозуміло, що він давно вже нікуди не їздить - рейки під колесами заіржавіли, а маленькі нахабні рослинки почали обплітати стареньку конструкцію. Залишаючись в залізничному середовищі, а не в музеї чи на постаменті, він зберігає свій шарм та викликає посмішку і симпатію у нечастих тут мандрівників, таких як ми :-)

Взагалі подорож склалась якнайкраще - ідеальна погода всупереч прогнозу, зручне транспортне сполучення, класний горищний номер в мотелі, ціла купа вражень і відкриттів.
Ідилія... яка швидко закінчується...

Більше світлин - на Picasa

2 коментарі: