Сакура-2011: Ужгород vs Мукачево

Щоб помилуватись цвітінням закарпатської сакури, варто в 20-х числах квітня поїхати в Ужгород або Мукачево. Обидва міста дуже цікаві і гарні, мають багату історію і старовинні пам'ятки - замки, собори, палаци... І кожне з цих міст має свої особливості і переваги

Ужгород
Вимощені бруківкою вулиці затиснуті поміж чепурних будиночків з цікавими деталями - гуляєш ними від замку до собору, від костелу до синагоги, і дивуєшся: це точно Україна, а не яка-небудь Угорщина? Річка Уж, що перерізає місто навпіл, пропонує ще одне приємне місце для прогулянки - довгі набережні, обсаджені каштанами і липами - наче міні-парки, мало людей і багато лавочок :) Варто час від часу зазирати до кав'ярень, щоб і перепочити, і доповнити враження від міста смаками! За чаєм-кавою і коктейлями рекомендую завітати в "Тотем", а за морозивом - в кафе "Флоренція" на вул. Волошина.


Сакура росте по всьому Ужгороду - на проспектах, набережних, в парках, а особливо гармонійно вона виглядає у маленьких вуличках і провулках і в районі вул. Довженка. Приємно, що місто цінує і розвиває свою квітучу особливість: багато де можна побачити молоді саджанці, і нещодавно була закладена начебто найдовша у Європі алея сакур, що простягається Київською і Слов'янською набережними.






Мукачево
Славиться, перш за все, своїм великим фотогенічним замком. Шкода тільки, що він на околиці міста, а не в центрі. Зате в центрі є пішохідний трикутник (пл. Миру, вул. Пушкіна, вул. Федорова) - там і ратуша, і костел св. Мартина, і палац Ракоці та Шенборнів. Строкаті вітрини, багато гуляючого люду, іноді трапляються цигани і жебраки, які трохи псують враження. Тоді не надовго (а можна й надовго) сховатись в кафе "Білочка", де є великий вибір чаїв і десертів, і затишний другий поверх ;) Або в кофєйню "Time" на пл. Миру - там теж багато смаколиків і чудова кімната для непалящих.

І від сакури тут враження інші - замість невеличких рожевих оазисів по всьому місту тут можна потрапити на одну довгу вулицю Маргітича (кол. Московська), яка вся потопає в рожевому цвіті, на скільки погляд дістає! Є, правда, й інші квітучі вулички в інших районах, але після цієї вони вже не сприймаються :)





Найкращим варіантом буде відвідати обидва міста! А якщо не ходити по музеям і до віддалених пам'яток, це легко встигнути і за один день ;)

Більше світлин - на Picasa

1 коментар: