Тадані-Дернів


В Кам'янці-Бузькій ми одразу сіли на маршрутку до Тадані, залишивши райцентр на потім. Перше, що ми побачили по приїзді в село, була струнка башточка, що стоїть поміж господарських споруд колишнього колгоспу, а колгосп, в свою чергу, виник на місці панського маєтку. Ця маленька башточка - все, що залишилось від фільварку Бартманських.

Та це не найцікавіше, що можна знайти в Таданях, тож рушаймо далі, по широкій засніженій вулиці вглиб села.



За річкою, поміж деревами промальовується темний силует з сигнатуркою - нам туди!
Повз будинки з вигнутими сяючими бурульками підходимо до найстарішого дерев'яного костелу України (1734 р.). Дуже охайний і гармонійний, старенький храм ховається за кривими гілками дерев, що здаються його ровесниками і створюють затишну атмосферу. Сонце підсвічує морозні візерунки на вікнах, а з іржавого даху костелу капотить танучий сніг.


Помилувавшись цією чудовою пам'яткою, ми підійшли до дерев'яної церкви, що стоїть неподалік. Вона, звісно, не така цікава, але раз ми вже тут... :) Як потім виявилось, це теж пам'ятка, 1876 року. За церквою - спуск до річки, в крижаному плесі якої віддзеркалюються підтоплені дерева, а в мокрому синьому небі завмерли білі острівці снігу.



Повертаючись по сонячно-сніжній вулиці, я подумала, що давно не була в українських селах, і вже майже забула, яке там чисте повітря, просторе небо, і як мало людей! Настрій піднесений, погода чудова, попереду багато часу, і з'являється скажена пропозиція піти до села Дернів навпростець - 4 км на межі поля і лісу. Стежка повела нас по блискучому снігу повз ялинки в білих шапках, через струмок, і вивела до обійсть Дернова.
Потрапити в село чи місто незвичайним шляхом - наче зустрітись у неофіційній обстановці :)


Скоро ми підійшли до церкви 1666 року. Вона повністю дерев'яна - і стіни, і дах, таких пам'яток залишається в Україні все менше. Не лише через сучасні "ремонти" - якщо придивитись до цієї церкви, помітно, що вона потроху руйнується, ґонт виглядає трухлявим... Та кого це хвилює, якщо поруч стоїть новий великий храм?
Поспішіть відвідати старовинну і гарну пам'ятку, поки вона ще існує!


Перед прощанням з Дерновом ми зайшли в місцевий магазин за гарячим чаєм, і заодно спитали у продавщиці, як знайти костел. "Є костел, тільки він не діючий. Ось тут!" - відповіла жінка, показуючи собі за спину. Хм... Ну, пошукаємо. Вийшли надвір, обійшли магазин, і одразу за ним справді стоїть костел! Як ми його не помітили? :) Покинутий храм дуже незвичайний, а його круглі вікна, забиті дошками, нагадують діжки :)

В наших планах на цей день була ще Кам'янка-Бузька, але поки дійшли до траси під сильним вітром, то вирішили вже їхати додому. Кам'янка залишається в планах на найближче майбутнє ;)

0 коментарі: