Угнів

Угнів відомий тим, що є найменшим містом України. Це вже непогана мотивація, щоб відвідати його. Додайте до цього три великих старих храми, провінційний затишок і щирих мешканців, і матимете ідеальний варіант поїздки вихідного дня!

Серед такого маленького міста костел XVII ст. здається справжнім гігантом. Його пусті величні зали пронизуються протягами, а місцеві жителі вірять, що там живуть привиди. Проте костел має надію на відновлення - дах вкритий новою черепицею, у дворі стоїть каркас куполу для вежі, та найголовніше - самі угнівці переймаються долею храму.

В центрі Угнева розташоване училище, де можна освоїти зокрема професію тракториста :-). Зверніть увагу на велику цегляну будівлю за основним корпусом - це колишня синагога. Вона вже на кращу долю і не сподівається, та і євреїв в Угневі практично не лишилось. Розбите скло сльозами виблискує в чорних шибках...



Трохи далі над маленькими будиночками оберегом підноситься купол церкви. Дещо пошарпані стіни додають їй шарму старовини, а просторе зелене подвір'я - затишку. В тіні дерев'яної дзвіниці гуси та качки почуваються повноправними господарями міста, здивовано розглядаючи туристів.



Недалеко від церкви причаївся старовинний цвинтар. Кам'яні хрести схожі на готичні декорації - громіздкі, похилені, фотогенічні. Деякі написи вже не розібрати і не віднайти стежок між могилами. Хода мимоволі приповільнюється, щоб не порушити спокою цього атмосферного місця...

Чомусь саме цвинтар сподобався мені найбільше з угнівських пам'яток.

По всьому Угневу мене супроводжували зацікавлені погляди місцевих, деякі звертались, коли я проходила повз: "А ви звідки?", "З якої ви газети?". Коли пояснювала, що я просто туристка і приїхала подивитись на їхнє місто, обличчя угнівців починали сяяти щастям :)

Отаке воно, найменше місто України!

3 коментарі: